Tekenen dat uw huis lijdt aan overtollig vocht binnenshuis

vocht binnenshuis

Muffe geuren van schimmel en meeldauw

De geur van schimmel en meeldauw is moeilijk te omschrijven: sommige mensen vergelijken het met de geur van natte sokken, terwijl anderen zeggen dat de geur vergelijkbaar is met rottend hout of nat papier. Over het algemeen heeft schimmel de neiging een sterkere geur af te geven dan meeldauw, hoewel de twee vaak een vergelijkbare geur produceren.

Als het interieur van uw huis (of een specifiek deel van uw huis) “vochtig” ruikt, kunt u schimmel- en meeldauwproblemen hebben. Het is mogelijk om ernstige schimmel- en meeldauwproblemen te ervaren zonder ooit een van deze schimmels te zien, aangezien ze zich kunnen vermenigvuldigen achter behang, boven uw plafond of op moeilijk bereikbare plaatsen in uw kelder.

Zichtbare schimmel of meeldauw

Afgezien van het detecteren van schimmel en meeldauw met uw neus, is het soms ook mogelijk om ze met het blote oog te zien. Behangpapier en lijstwerk beginnen soms weg te trekken van het oppervlak waaraan ze zijn gehecht als er schimmel of meeldauw onder groeit. De meest waarschijnlijke plaats om schimmel of meeldauw te zien, is echter in uw kelder of kruipruimte. Meeldauw presenteert zich meestal als een poederachtige, donzige oppervlaktegroei, terwijl schimmels meestal dikker en meer doordringend zijn.

Er zijn veel verschillende soorten schimmels en meeldauw, waarvan sommige gevaarlijker zijn dan andere. Als u zichtbare schimmel of meeldauw in uw huis kunt detecteren, is het belangrijk om onmiddellijk actie te ondernemen en contact op te nemen met een professional.

Zichtbare schimmel of meeldauw

Rot hout

Ben je ooit een oude, verrotte stam of boomstronk tegengekomen in het bos? Wanneer hout na verloop van tijd te veel vocht opneemt, begint het te rotten. Dit zie je gemakkelijk in de natuur: verrot hout is gemakkelijk te breken en heeft weinig structurele integriteit.

Als u merkt dat hout in uw huis begint te rotten, is dat een teken dat er mogelijk overtollig vocht in uw huis is. Houtschade kan ook een teken zijn van termieten, hoewel, zoals we hieronder zullen zien, termieten en overtollig vocht vaak hand in hand gaan.

Deuren en ramen plakken

Deuren en ramen moeten gemakkelijk openen en sluiten, op hun plaats schuiven in plaats van vast te zitten of overmatige kracht te vereisen. Is het u opgevallen dat u het moeilijk vindt om uw deuren te sluiten, of dat uw ramen ineens niet meer open willen? Dan heeft u wellicht te maken met vochtproblemen in uw huis.

Deuren en ramen plakken

Problemen met vloerplaten

Houten vloerdelen reageren bijzonder goed op veranderende luchtvochtigheidsniveaus. In een huis met een effectieve luchtvochtigheidsregeling blijven uw vloerdelen vlak en glad. Als u merkt dat uw vloerdelen gezwollen, gescheiden, gebarsten, bevlekt of losraken, kan dit een kwestie van ouderdom zijn – of het kan een teken zijn dat u maatregelen moet nemen om vocht in uw huis te verwijderen en te beschermen.

Bubbelend of afbladderend behang of verf

Behang en verf zijn niet bedoeld om eeuwig mee te gaan. Zelfs als u de juiste luchtvochtigheid in huis behoudt, zult u uiteindelijk merken dat u behang moet vervangen of een nieuwe verflaag moet aanbrengen.

Overmatig borrelen of afbladderen van verf of behang is echter niet normaal. Dit is vaak een probleem in badkamers, waar slechte ventilatie ertoe kan leiden dat het behang van de muur trekt. Als u problemen ondervindt met de verf of het behang in uw huis, heeft u mogelijk vochtproblemen.

Behang of verf

Watervlekken op uw plafond

Is het u onlangs opgevallen dat er een vlek op uw plafond verschijnt? Deze vlekken kunnen bruin of geel zijn, of gewoon een iets donkerdere tint van welke kleur je plafond ook is geverfd.

Plafondvlekken worden veroorzaakt door water, meestal door een pijp die in het plafond lekt. Sommige mensen zullen in de verleiding komen om over de vlek heen te schilderen en deze te negeren, maar dit is geen goed idee. Zelfs een kleine vlek aan het plafond kan een teken zijn van een groot waterlek, en het lek zelf verhelpen is essentieel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *